Imagine Antet

Biblioteca Județeană Mureș - Activități 2017

Vezi și activitățile din:

10 ianuarie 2017

ConcursulBiblioteca Județeană Mureș Coperta cărții
Coperta cărții

Lansare de carte
„Baschetul mureșean de-a lungul anilor (1926-2016)”
de Aurel Rațiu

Marți, 10 ianuarie 2017, a avut loc, în sala de lectură de la et. III a Bibliotecii Județene Mureș, lansarea cărții „Baschetul mureşean de-a lungul anilor (1926-2016)”, a sportivului Aurel Rațiu.

Acest volum este cea de-a 11-a carte scrisă de ziaristul mureşean Aurel Raţiu. Ea a apărut la sfârşitul anului trecut, în decembrie, la Editura Vatra Veche, fiind tipărită la Tipografia Apostrof. Un lucru interesant: dintre cele 11 cărţi scrise de Aurel Raţiu, în 5 dintre acestea sunt tratate subiecte din sportul mureşean, semn că autorului nu-i este indiferent ce se-ntâmplă în acest domeniu din acest areal.

Anul 2016 a fost un an rodnic pentru Aurel Raţiu, dovadă fiind şi o altă lucrare de-a lui, apărută tot în 2016, „Fotbalul mureşean de-a lungul anilor(1902-2016)”!

Au avut alocuțiuni, gazda evenimentului Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș, moderatorul evenimentului, omul de sport Tarfin Todea și numeoși invitați printre care amintim pe Szalkay József.

 

Vezi articolul de semnal din „24 de secunde”
Vezi și articolul din „Zi de zi”

 

Înapoi
alte imagini: 1, Biblioteca Județeană Mureș Lansarea cărții lui Aurel Rațiu: „Baschetul mureșean de-a lungul anilor (1926-2016)”
În imagine de la stânga spre dreapta: Aurel Rațiu, Monica Avram și Tarfin Todea
2, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. 3, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. 4, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. 5, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. În imagine de la stânga spre dreapta: Burkhárdt Árpád, Varga Piri, Héjas Gábor, Szalkay József, Magos Gyuri și Petre Curtifan. 6, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. 7, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. 8, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. 9, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. 10. Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. În imagine de la stânga spre dreapta: Mircea Bidiga, Aurel Rațiu și Tiberiu Bidiga.
Începutul paginii

Vizitați
Biblioteca Județeană Mureș
Catalogul public
Catalogul fondului tradițional
Biblioteca Digitală
Biblioteci publice din județul Mureș;
E-mail

18 ianuarie 2017

ConcursulBiblioteca Județeană Mureș Coperta cărții
Coperta cărții

Lansare de carte
„Exerciții de patognomonie economică”
de Brăduț Vasile Boloș

Autor: IOANA FLOREA

Lansarea de miercuri seara,18 ianuarie 2017, de la American Corner, fostul hotel Parc, a fost o reușită. Biblioteca americană este un spațiu ofertant pentru dezbateri de mai multe genuri, la care particip pentru a treia oară. Nu toate sunt legate de America neapărat. Dar am preferat lansarea cărții din zona economică decât cea politică despre care s-a vorbit a doua zi, deși titlul cărții era despre altceva, respectiv, securitate.

Din cartea lui Brăduț Vasile Boloș citez: „Târgu-Mureșul este un centru medical de renume și tradiție, o bună parte a comunității intelectuale fiind în zona medicală. Mi se pare natural ca din Târgu-Mureș să pornească un curent de gândire economică la intersecția dintre medicină și economie, în care școala economică de gândire să se inspire din școala medicală de gândire. Patognomonie înseamnă suma simptomelor pe baza căreia se poate identifica o boală”.

De la autor am reținut în particular că de fapt această carte însumează articolele sale publicate în presă și adunate în volum. Acestea sunt: Ungaria, piețele financiare din România, soluții locale la probleme globale, banala autorizație, Sănătate, urgențe și viziuni economice alternative, Despre ratingul financiar și despre noul roman care mă uimește, soluții locale la probleme globale, informații despre investitori, tăcerea finanțelor, zăpezile de astăzi, inundațiile de primăvară și PIB-ul, posibile retrogradări de ratinguri bancare.

Ca pregătire este economist și profesor. Mai departe urmează Bogații noștri nu sunt capitaliști, sunt doar bogați, recensământul și analiza economică, salariile bugetarilor și diminuarea CAS, nimic nou pe frontul economic, Cumpărați pământ, investiți în agricultură, Nu vă fie frică, euro nu pică, reforma reformelor fiscale, Despre educație și cercetare și reforma dogmatismului, Un nou guvern, aceleași probleme, A fi sau a nu fi, Grecia, Mentalitatea asediatului, investițiile de azi, nori negri pe piețele financiare, Zvonistica, noua știință economică. Interesant e că cel care a predat la Universitatea „Petru Maior" 13 ani a trăit în Arabia trei ani. Volumul mai conține Austeritatea, un mit? Prea multă politică, prea puțină economie, Măsuri de stimulare economică, Prognozele și România, criza economică și referendumul, Economie pentru microbiști sau criza pentru toți, Vizita FMI sau lecția de reținere, Economia de vară, seceta și bi/partizanismul, Riscul de a nu se mai întâmpla nimic, Despre tiparnițe de bani și despre Toamna petrolului, Educație șieconomie, mic manual de sărăcie și corupție, În ce credem, în ce investim, Prețul caselor noastre, Criza cipriotă, implicații, Aurul se scufundă, Economia și admiterea la facultate, Despre resursele noastre ș.a.

Faptul că autorul a fost visiting professor of Buraimi, Sultanatul Oman și membru în Consiliul de administrație al Spitalului Clinic Județean Mureș ș.a, a absolvit cursuri de auditor financiar și cursuri de mediator, autor de articole științifice și cursuri, fondator de firmă de consultanță etc., ne-a dat o altă perspectivă decât cea cu care eram obișnuiți în legătură cu lansările și autorii de cărți. Mulțumiri pentru invitație Bibliotecii Județene prin Consiliul Județean!

Sursa: Cuvântul liber, nr. 13, 20 ianuarie 2017

Înapoi
alte imagini: 1, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la lansarea cărții
În imagine de la stânga spre dreapta: Lucian Săcălean, Lucian Savu, Tatiana Dănescu și Brăduț Vasile Boloș.
2, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la lansarea cărții. 3, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la lansarea cărții. 4, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la lansarea cărții. 5, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la lansarea cărții. 6. Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la lansarea cărții.
Începutul paginii

31 martie 2017

Concursul Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. În centrul imaginii Alexandru Câmpean, vicepreședintele Consiliului Județean și Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș, în dreapta moderatoarea concursului-Raluca Marian, profesoară de limba şi literatura română.
Aspect din concurs

Bătălia cărților
MAREA FINALĂ

Vineri, 31 martie 2011, a avut loc Marea finală națională a concursului de lectură „Bătălia cărților”, concurs ce a avut loc pe parcursul anului 2016.

Acest concurs are ca inițiator Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj Napoca și se află la a III-a ediție. Proiectul este sprijitit și de ANBPR.

Au participat copii și adolescenți finaliști din mai multe județe: Mureș, Teleorman, caraș Severin, Harghita, Dolj, Cluj, Suceava.

Concursul s-a bucurat de sprijinul Consiliului Județean Mureș, prin prezența la manifestare a dl. Alexandru Câmpean, vicepreședinte, care în alocuțiunea sa a arătat importanța lecturii atent selectate.

Vezi afișul concursului

Înapoi
alte imagini: 1, Bătălia cărților-Marea finală Juriul concursului. În imagine de la stânga spre dreapta: Melania Bancea-scriitor, Mara Torge-„Cititorul anului 2016” (copii), Ligia Ungur-„Cititorul anului 2015” (adolescenți), Cora Fodor-istoric de artă, Melinda Crăciun-bibliotecară. 2, Bătălia cărților-Marea finală Moderatoarea concursului-Raluca Marian, profesoară de limba şi literatura română. 3, Bătălia cărților-Marea finală Aspect de la manifestare. 4, Bătălia cărților-Marea finală Aspect de la manifestare. 5, Bătălia cărților-Marea finală Aspect de la manifestare. 6, Bătălia cărților-Marea finală Aspect din concurs. 7, Bătălia cărților-Marea finală Aspect din concurs. 8, Bătălia cărților-Marea finală Aspect din concurs. 9, Bătălia cărților-Marea finală Aspect din concurs. 10, Bătălia cărților-Marea finală Aspect din concurs. 11, Bătălia cărților-Marea finală Aspect din concurs. 12, Bătălia cărților-Marea finală Aspect din concurs. 13, Bătălia cărților-Marea finală Aspect din concurs. 14, Bătălia cărților-Marea finală Aspect din concurs. 15, Bătălia cărților-Marea finală Aspect din concurs. 16, Bătălia cărților-Marea finală Aspect din concurs. 17, Bătălia cărților-Marea finală Aspect din concurs. 18, Bătălia cărților-Marea finală Aspect din concurs. 19, Bătălia cărților-Marea finală Aspect din concurs. 21, Bătălia cărților-Marea finală Participanții la concurs. 22, Bătălia cărților-Marea finală Finaliștii: Cititorul anului, categoria copii-Colopelnic Daria Nicola,
categoria adolescenți-Stanciu Elena
23, Bătălia cărților-Marea finală Aspect din concurs. 24, Bătălia cărților-Marea finală Aspect din concurs. 25. Bătălia cărților-Marea finală Afișul.
Începutul paginii

12 mai 2017

Întâlnirea Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. În centrul imaginii Alexandru Câmpean, vicepreședintele Consiliului Județean și Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș, în dreapta moderatoarea concursului-Raluca Marian, profesoară de limba şi literatura română.
Aspect de la întâlnirea cu Nicolae Băciuț

La taclale cu ... Nicolae Băciuț

Autor:Angela MACARIE

Moment emoționant la Secția de Artă a Bibliotecii Județene Mureș, când, în zi de mai 2017, a poposit, ca invitat special, în cadrul ,,Atelierului de creație - poezie și muzică" poetul, publicistul și omul de cultură Nicolae Băciuț. După ce i-am introdus cu o prezentare, în atelier, l-au primit cu sensibilitate deosebită elevii claselor V-VIII ai Gimnaziului Fr. Schiller, secția română. Aceștia, îndrumați de profesoara de limba română, Mariana Stana, au purtat cu poetul un dialog extrem de interesant despre poezie, creația literară, importanța pe care o are lectura, despre frumusețea sufletului eliberat prin poezie.

Copiii i-au pus acestuia întrebări interesante ca să afle cât mai multe lucruri despre tainele universului poetic, despre întâlnirile cu ceilalți scriitori. S-a mai vorbit și despre legătura dintre arte și modul în care poți percepe realitatea și o poți transforma în artă. Și cum dimensiunea creației este atemporală și fără vârstă, copiii au dăruit și ei din crâmpeiul lor de suflet citind din creațiile lor de proză și poezie.

Timpul a trecut repede în atmosfera aceasta, cu un fundal muzical și cu expoziția de carte: ,,Cărțile scriitorului Nicolae Băciuț în colecțiile Secției de literatură", realizată de colega mea Doina Vanca, de unde copiii pot să le citească. Cu o sesiune de autografe am încheiat aceste momente de voie bună, mai bogați sufletește trăind starea de poezie și de creație.

Cuvântul liber, nr. 97, 23 mai 2017

Înapoi
alte imagini: 1, Biblioteca Județeană Mureș Secția de artă-întâlnirea cu Nicolae Băciuț 2, Biblioteca Județeană Mureș Secția de artă-întâlnirea cu Nicolae Băciuț 3, Biblioteca Județeană Mureș Secția de artă-întâlnirea cu Nicolae Băciuț 4, Biblioteca Județeană Mureș Secția de artă-întâlnirea cu Nicolae Băciuț 5, Biblioteca Județeană Mureș Secția de artă-întâlnirea cu Nicolae Băciuț 6, Biblioteca Județeană Mureș Secția de artă-întâlnirea cu Nicolae Băciuț 7, Biblioteca Județeană Mureș Secția de artă-expoziția de cărți 8. Biblioteca Județeană Mureș Secția de artă-întâlnirea cu Nicolae Băciuț
Începutul paginii

18 mai 2017

Manifestarea Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. În centrul imaginii Alexandru Câmpean, vicepreședintele Consiliului Județean și Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș, în dreapta moderatoarea concursului-Raluca Marian, profesoară de limba şi literatura română.
Aspect de la manifestare

PUBLIUS OVIDIU NASO

Acesta a fost titlul conferinței propuse de președintele Asociației „Maris Dava” -Tg.-Mureș, prof. IOAN GÎJU, activitate extrem de interesantă ce avut loc la data de 18 mai 2017.

Datele biografice a marelui poet antic, locul nașterii sale, familia, prietenii, dușmanii, episoade de interes din viața lui ne-au fost prezentate în amănunt de prof. de istorie CIPRIAN FĂRCAȘ, cu toate explicațiile de rigoare. Bazat pe tehnica modernă, domnia sa și-a însoțit expunerea cu un montaj de film realizat la temă.

Doamna prof. ANGELA MACARIE, bibliotecară la secția Artă din cadrul Bibliotecii Județene Mureș, a făcut o analiză a operei marelui poet, scoțând în evidență faptul că Ovidiu a fost unul dintre cei mai mari poeți ai antichității, poezia sa fiind, pentru vremea respectivă, una foarte evoluată artistic, elegantă, expresivă, cu țintă precisă, cu mesaj, mobilizatoare, motiv pentru care genialitatea și succesul i-au adus laurii măririi, dar și motiv pentru calea exilului.

Extrem de bine documentată, dna prof. a pus accent pe acea parte a operei care ne interesează pe noi direct, TRISTELE și PONTICELE, două cărți care, pe lângă valoarea lor literară, ne oferă informații extrem de precise despre oameni, locuri, obiceiuri, organizare, evenimente, credințe, cultură, idei filozofice, personalități ale acelei vremi din antichitatea noastră. Citindu-i opera scrisă aici, unde a stat alături de „sciții săi cei bărboși și războinici” până la moarte, ne putem face o imagine reală despre lumea și gândirea strămoșilor noștri, gradul lor de cultură și de modul în care apreciau și înțelegeau ei lumea.

Domnul prof. ALEXANDRU CIUBÎCĂ ne-a prezentat cartea „Fals jurnal a lui Ovidiu la Tomis”, autor Vintilă Horea. Cartea, scrisă după o documentare riguroasă, prezintă toată perioada pe care Ovidiu a petrecut-o la Tomis, cu tristețile și bucuriile poetului, modul cum s-a integrat în viața cetății, cum i-a văzut și i-a simțit el pe localnici, visele și speranțele sale oglindite în scrierile din acea perioadă etc.

Scriitorul, poetul CORNEL SÂMPĂLEAN ne-a prezentat un capitol foarte valoros și bine documentat din opera sa, în care face și el referire la viața și opera lui Ovidiu. În final, subsemnatul am citit un eseu la temă.

Menționez că modul în care dl prof. IOAN GÎJU conduce activitățile asociației pe care o patronează, lectorii pe care ni-i propune, temele alese fac din timpul petrecut aici o modalitate plăcută de a ne informa asupra istoriei noastre, pe care tot mai puțini o apreciază și o îndrăgesc acum.

Autor: Mircea Dorin Istrate
Cuvântul liber, nr. 96, 20 mai 2017

Înapoi
alte imagini: 1, Biblioteca Județeană Mureș Secția de artă-manifestarea PUBLIUS OVIDIU NASO. În imagine de la stânga spre dreapta:
prof. IOAN GÎJU, Angela Macarie și Doina Vanca bibliotecari.
2, Biblioteca Județeană Mureș Secția de artă-manifestarea PUBLIUS OVIDIU NASO 3, Biblioteca Județeană Mureș Secția de artă-manifestarea PUBLIUS OVIDIU NASO 4. Biblioteca Județeană Mureș Secția de artă-manifestarea PUBLIUS OVIDIU NASO
Începutul paginii

23-28 aprilie 2017

AfișulBiblioteca Județeană Mureș Afișul
Afișul

Săptămâna națională a bibliotecilor

Pe toată durata săptămânii vor avea loc manifestări cum ar fi:

Urna sugestiilor - consultarea cititorilor cu privire la serviciile oferite de Biblioteca Judeţeană Mureş (la Sediul Central)
Săptămâna darurilor - cărţi oferite cititorilor din donaţiile bibliotecii (la Sediul Central)
Schimb de cărţi – amenajarea unui raft - în faţa porţii Bibliotecii „Teleki-Bolyai” - unde publicul poate dona / face schimb de cărţi
Scutire de penalităţi - pe toată durata desfăşurării Zilelor Bibliotecii Judeţene Mureş, cititorii vor beneficia de anularea penalităţilor de nereturnare la timp a publicaţiilor împrumutate
Bibliotecar pentru o zi – voluntariat al copiilor la Bibliotecă; ei vor rămâne pe toată durata zilei alături de bibliotecarii Secţiei pentru Copii, contribuind la buna desfăşurare a activităţii
Puşculiţa literară a autorilor mureşeni – apel adresat autorilor mureşeni de a completa colecţiile Bibliotecii Judeţene cu lucrările personale

Vezi și programul complet

25 aprilie 2017

Lansare de carte Biblioteca Județeană Mureș Legendariu românesc
Legendariu românesc

Lansare de carte

LEGENDARIU ROMÂNESC
pentru întâia clasă a școalelor poporene

Vă așteptăm cu drag.

Intrarea este LIBERĂ!

Marți, 25 aprillie 2017, orele 16.00 la Biblioteca Copiilor

 

 

 

 

alte imagini: 1, Biblioteca Județeană Mureș Lansare de carte.
In imagine dr. Maria Pașca, autorul cărții și dr. Monica Avram, directoarea bibliotecii.
2, Biblioteca Județeană Mureș Lansare de carte. 3, Biblioteca Județeană Mureș Lansare de carte.
In imagine de la stânga spre drapta: poetul Dorian Marcoci, prof. univ. Silvia Dusa, scriitorul Traian Dusa, poetul Mircea Dorin Istrate.
4. Biblioteca Județeană Mureș Lansare de carte.
In imagine de la stânga spre drapta: prof. univ. Silvia Dusa, scriitorul Traian Dusa, poetul Mircea Dorin Istrate, prof. Dimitrie Poptămaș.

25 aprilie 2017

ConcursulBiblioteca Județeană Mureș Afișul.
Afișul.

26 aprilie 2017

Lansare de carte Biblioteca Județeană Mureș Afișul.
Afișul.

Lansarea proiectului
„Glasul cărților”:
Club de lectură pentru persoane
cu dizabilități

Invitați speciali: scriitoarea Melania Bancea și jurnalista Petronela Morar.

Gazda manifestării a fost Liliana Moldovan.

24 mai 2017

Manifestarea Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. Citește Liliana Moldovan.
Aspect de la manifestare
AfișulBiblioteca Județeană Mureș Afișul
Afișul

„Glasul cărților”:
Club de lectură pentru persoane
cu dizabilități

Ieri, 24 mai 2017, la Cuibul Democraţiei Tîrgu-Mureş, a avut loc a doua întâlnire din cadrul Clubului de lectură „Glasul Cărţilor”. Într-o atmosferă plăcută, relaxantă, am făcut cunoştinţă cu mascota Clubului: tigrişorul Paginel, am cântat acompaniaţi la chitară transpunerea muzicală a poeziei „Primăvara” scrisă de George Topîrceanu de către formaţia Mondial, şi am ascultat povestirile citite din „Cea mai frumoasă carte din lume” scrisă de Eric Emmanuel Schmitt prin vocea bibliotecarei Doina Vanca şi „Eroii imposibilului” a bibliotecarei Liliana Moldovan în lectura autoarei.

 

 

 

Înapoi
alte imagini: 1, Biblioteca Județeană Mureș Club de lectură pentru persoane cu dizabilități 2. Biblioteca Județeană Mureș Club de lectură pentru persoane cu dizabilități
Începutul paginii

8 iunie 2017

Manifestarea Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. La vioară profesoara Zenovia Rusu de la Liceul de Artă din Târgu-Mureș. Îm prim plan Mircea Dorin Istrate, preşedintele Filialei Mureş a Ligii Scriitorilor.
Aspect de la manifestare

Întâlnire de suflet cu omul de cultură, poetul și
publicistul Lazăr Lădariu

La Secția de Artă a avut loc ieri, 8 iunie 2017, o întâlnire de suflet cu omul de cultură, poetul și publicistul Lazăr Lădariu. Activitatea se încadrează în seria „Întâlniri cu personalități mureșene”, în colaborare cu profesoara Mariana Stana şi bibliotecar Corina Godri de la Școala Gimnazială „Friedrich Schiller”.

Surpriza oferită de gazde la debutul manifestării a fost un moment muzical, pe strune de vioară, în interpretarea doamnei profesoare Zenovia Rusu de la Liceul de Artă din Târgu-Mureș.

Lazăr Lădariu le-a citit copiilor versuri din volumele sale, însoțindu-și lectura cu sfaturi: de a nu-și uita dascălii, de a respecta, promova și cinsti valorile trecutului, dar și îndemnul de a-și așterne pe fila albă gândurile şi sentimentele.

Au citit din creațiile proprii: Alexandra Bordaș, Melca Manuela, Anca-Suciu Aura, Stana Daria, Bârsan Alexia, Mureșan Andrei, Bogdan Larisa, Blaj Ilinca, Stoica Andreea, Zoltan Alina, elevi ai claselor V-VII.

Clipa de muzică din final a fost asigurată, la pianină, de eleva Daria Macarie, de la Liceul de Artă.

Angela Macarie

Întâlnire între generații…

Secția de Artă a Muzeului Județean a găzduit, ieri, 8 iunie, o manifestare absolut salutară (și necesară) în spațiul cultural mureșean, rod al inițiativei dnei prof. Angela Macarie, bibliotecar în cadrul instituției: proiectul domniei sale, „Întâlniri cu personalități mureșene", aflat la cea de a doua ediție, a reunit, în sala ticsită de cărți a bibliotecii, un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale „Friedrich Schiller" din municipiu, care au avut prilejul de a-l cunoaște, îndeaproape și… personal, pe scriitorul și publicistul Lazăr Lădariu, redactorul-șef al cotidianului „Cuvântul liber".

„Introducerea" a fost făcută de dna Angela Macarie, gazda manifestării, care le-a prezentat copiilor fișa biobibliografică a oaspetelui, subliniind, în context, prodigioasa și îndelungata sa activitate publicistică, materializată în 45 de cărți și zeci de mii de articole în numeroase publicații de cultură din țară, activitate răsplătită, printre altele, cu șapte premii ale filialei mureșene a Uniunii Scriitorilor din România, și cu titlul de „Cetățean de Onoare" al municipiului Târgu-Mureș. Surpriza oferită de gazde, în debutul manifestării, a fost un moment muzical, pe strune de vioară, în interpretarea dnei prof. Zenovia Rusu, de la Liceul de Artă din Târgu-Mureș.

Odată spartă gheața și emoțiile (atât ale copiilor cât și ale oaspetelui) risipite, a început „ora de poezie", definită de reputatul om de cultură drept „doctorul cel bun al tuturor". Lazăr Lădariu le-a citit copiilor versuri din volumele sale: Poeme cu ochii de iarbă nouă, Secunda de pământ și Medalii de rouă, dar și un poem dedicat regretatului Grigore Vieru, însoțindu-și lectura cu povața adresată tinerilor auditori, aceea de a nu-și uita dascălii, de a respecta, promova și cinsti valorile trecutului, memoria înaintașilor, simbolurile păstrătoare de conștiință națională, dar și îndemnul de a-și așterne pe fila albă gândurile, sentimentele, emoțiile.

…Ceea ce era deja un fapt împlinit. Au citit din creațiile proprii: Alexandra Bordaș, Melca Manuela, Anca- Suciu Aura, Stana Daria, Bârsan Alexia, Mureșan Andrei, Bogdan Larisa, Blaj Ilinca, Stoica Andreea, Zoltan Alina, elevi ai claselor V-VII, îndrumați într-ale scrisului taine de dna prof. Mariana Stana. Clipa de muzică din final a fost asigurată, la pianină, de eleva Daria Macarie, de la Liceul de Artă.

La eveniment (care, dincolo de…ars poetica, s-a constituit într-o impresionantă lecție de civism) au participat, alături de oaspete, prof. Mircea Dorin Istrate - președintele filialei mureșene a Ligii Scriitorilor Români, poeții Răzvan Ducan și Dorian Marcoci.

Tinerii… viitori poeți au primit, fiecare, câte un exemplar din volumul De pe celălalt mal, cu autograful poetului Lazăr Lădariu, însoțit de îndemnul: „Scrieți! Citiți mult! Iubiți-vă dascălii!"

Ileana Sandu în Cuvântul liber

 

Înapoi
alte imagini: 1, Biblioteca Județeană Mureș Întâlnire de suflet cu omul de cultură, poetul și publicistul Lazăr Lădariu
În prim plan, gazda întâlnirii bibliotecara Angela Macarie.
2, Biblioteca Județeană Mureș Întâlnire de suflet cu omul de cultură, poetul și publicistul Lazăr Lădariu
La vioară profesoara Zenovia Rusu de la Liceul de Artă din Târgu-Mureș.
3, Biblioteca Județeană Mureș Întâlnire de suflet cu omul de cultură, poetul și publicistul Lazăr Lădariu
La pianină, de eleva Daria Macarie, de la Liceul de Artă.
4. Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la întâlnire publicistul Lazăr Lădariu.
În imagine de la stânga la dreapta: profesoara Mariana Stana, Ileana Sandu-ziarist, sriitorul Lazăr Lădariu și un grup de copii de la Școala Gimnazială „Friedrich Schiller”.
Începutul paginii

13 iunie 2017

ManifestareaBiblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare.
Alocuțiunea lui Nicolae Grosu, profesor de sociologie la Facultatea de Medicină din Bucureşti.
În imagine de la dreapta: Nadia Baciu, directoarea Editurii Ecou Transilvan, Nicolae Grosu, profesor de sociologie la Facultatea de Medicină din Bucureşti și Liliana Moldovan-Biblioteca Județeană Mureș.
Aspect de la manifestare
AfișulBiblioteca Județeană Mureș Coperta
Coperta
AfișulBiblioteca Județeană Mureș Afișul
Afișul

Lansare de carte
„Blestemele naţiei române: o tomografie sociologică”
de Nicolae Grosu, Ionel Dănciuc și Vasile Gogonea.

Biblioteca Judeţeană Mureş, în colaborare cu Editura „Ecou Transilvan” (Cluj-Napoca), a organizat, în 13 ianuarie 2017, un eveniment editorial de excepţie şi anume lansarea cărţii „Blestemele naţiei române: o tomografie sociologică”, de dr. Nicolae Grosu, Ionel Dănciuc și Vasile Gogonea.

Deşi foloseste instrumentele specifice de analiză sociologică, volumul se adresează publicului larg dar şi specialiştilor şi oferă o abordare actualizată asupra profilului psihosociologic al poporului nostru.

Invitaţi speciali: prof. univ. dr. Nicolae Grosu, profesor de sociologie la Facultatea de Medicină din Bucureşti şi Nadia Baciu, directoarea Editurii Ecou Transilvan.

Organizare şi prezentare : Liliana Moldovan, şef-birou, moderator: Monica Avram, director - Biblioteca Judeţeană Mureş.

 

Înapoi
alte imagini: 1, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la lansare de carte. 2, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la lansare de carte. 3, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la lansare de carte. 4. Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la lansare de carte.
Începutul paginii

14 iunie 2017

Manifestarea Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. Moment muzical.
Aspect de la manifestare

Filmul și cartea: Hoțul de cărți

Miercuri, 14 iunie 2017, la Secția de artă a Bibliotecii Județene Mureș au revenit prieteni ai artelor în cadrul activității extra-curriculare: Filmul și cartea: Hoțul de cărți, în colaborare cu prof. Mariana Stana (clasa a VII-a A și a VIII –a , secția română), de la Școala gimnazială Fr. Schiller, cu copii minunați, sensibili și buni. Gazda întâlnirii a fost Angela Macarie, bibliotecară.

 

 

 

 

 

Înapoi
alte imagini: 1. Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la întâlnire.
Începutul paginii

15 iunie 2017

Manifestarea Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. Alocuțiunea lui Ioan Stoica.
Aspect de la manifestare

Dor de Eminescu

Joi, 15 iunie 2017, la Secția de artă a Bibliotecii Județene Mureș dorul de Eminescu a reunit tineri artiști și susținători ai lor, poetul național fiind omagiat prin multe dintre mijloacele de care dispunem astăzi: evocări cu citate și trimiteri la versurile eminesciene ce infruntă veacurile, interpretare de melodii pe versuri ale poetului prin vocea studenților de la Secția Canto a Universității timișorene, vizionări de videoclipuri dedicate vieții și creației lui Mihai Eminescu, duet al elevilor târgumureșeni Daria și Radu, mai precis o mică pianistă și un mic clarinetist, foarte tineri dar, citandu-l pe poet, cu „mare viitor”.

Cărțile scrise și recenziile, pe de o parte, și spatiul virtual, pe de alta, au permis celor prezenți să cunoască mai mult și despre preocuparile actuale pentru valorificarea, pe note muzicale, a versurilor eminesciene. Organizatorii întrunirii: coordonatoarea Sectiei de Artă, Angela Macarie, și filiala locală a Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” - Liliana Vințeler, ofițer de presă.

 

 

 

Înapoi
alte imagini: 1, Biblioteca Județeană Mureș Dor de Eminescu -aspect de la întâlnire. 2, Biblioteca Județeană Mureș Dor de Eminescu -aspect de la întâlnire. Moment muzical Daria Macarie și Emanuel Radu. 3, Biblioteca Județeană Mureș Dor de Eminescu -aspect de la întâlnire. Alexandra Fărăgău cântă „Seara pe deal”. 4. Biblioteca Județeană Mureș Dor de Eminescu-aspect de la întâlnire. Poză de grup.
Începutul paginii

20 octombrie 2017

Manifestarea Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare.
Aspect de la manifestare

Simpozionul național Alexandru Papiu Ilarian –
190 ani de la naștere, 140 de la încetarea din viață

Vineri 20 octombrie 2017, în parohia Papiu Ilarian din Protopopiatul Luduş, a avut loc Simpozionul Naţional Alexandru Papiu Ilarian - 190 ani de la naştere, 140 de la încetarea din viaţă, organizat în colaborare cu Societatea Culturală Alexandru Papiu Ilarian, Consiliul Judeţean Mureş şi Facultatea de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Petru Maior din Târgu Mureş și Biblioteca Județeană Mureș.

Evenimentul a debutat cu depunerea de coroane de flori la bustul ilustrului revoluţionar şi la mormântul mamei acestuia, Ana Pop Hodoşiu, iar apoi s-a săvârşit slujba parastasului pentru toţi eroii Revoluţiei din 1848 de către un sobor de preoți.

La Căminul Cultural din localitate a avut loc o sesiune de alocuţiuni şi prelegeri, susținute de către conf. univ. dr. Daniela Ştefănescu, decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Juridice şi Administrative, prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Mureș şi ai Primăriei Comunei Papiu Ilarian.

De asemenea, Simpozionul a mai cuprins și Expoziţia de carte – opere ale revoluţionarului şi Expoziţia personală filatelică Petru Nemes, preşedintele Societăţii Culturale ”Alexandru Papiu Ilarian”.

Alexandru Papiu Ilarian, născut la data de 27 septembrie 1827 în Bezded, jud. Sălaj, a copilărit în satul Budiul de Câmpie, actuala localitate Papiu Ilarian din judeţul Mureş. A fost jurist, istoric, lingvist, ministru român din Transilvania, unul din rincipalii organizatori ai revoluției de la 1848, membru titular al Academiei Române din anul 1868.

Pr. Viorel Cengher
sursa: http://protopopiatulludus.ro/informatii/12450-simpozion-dedicat-lui-alexandru-papiu-ilarian-in-parohia-care-i-poarta-numele.html

 

AGENDA EVENIMENTULUI

14:00 – 14:30 Întâmpinarea invitaților (punctul de întâlnire este la bustul ilustrului jurist din localitatea Papiu Ilarian) și a delegației Colegiului Național Alexandru Papiu Ilarian
14:30-15:00 Slujba de pomenire la Biserica Ortodoxă Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din localitate și semn de comemorare la mormântul Anei Pop Hodoșiu, mama lui Alexandru Papiu Ilarian
15:00 – 15:10 Deschiderea evenimentului – Profesor Petru Nemeș, președintele Societății Culturale „Alexandru Papiu Ilarian”
15:10-15:20 Cuvânt de salut – Conf. Univ. Dr. Daniela Ștefănescu, decan al Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative, Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureș
15:20-15:25 Alocuțiune – Lazăr Lădariu, președintele Despărțământului Central Județean Mureș al Astrei,
15: 25-15:30 Alocuțiune – profesor universitar dr. Ioan Sabău-Pop, Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureș
15:30-15:40 Alocuțiuni – Reprezentanți ai Consiliului Județean Mureș, Prefecturii Mureș, Primăriei Tîrgu Mureș și Primăriei Papiu Ilarian

Prelegeri
15:40 – 15:55 Prof. Univ. Dr. Vasile Dobrescu, Universitatea Petru Maior din Tîrgu-Mureș – Discursul de recepție a lui Alexandru Papiu Ilarian la Academia Română despre „Viața, operele și ideile lui Georgiu Șincai”
15:55 – 16:10 Prof. Univ. Dr. Cornel Sigmirean, Universitatea Petru Maior din Tîrgu-Mureș, Importanța și valențele Memorandului lui Alexandru Papiu Ilarian adresat domnitorului Alexandru Ioan Cuza
16:10 – 16:25 cercetător dr. Vasile Lechințan, Documente inedite referitoare la localitatea Papiu Ilarian în secolul XVIII
16:25 – 16:40 Conf. Univ. Dr. Nicolae Dragoș Ploeșteanu – Dimensiunea internațională a operei juridice a lui Alexandru Papiu Ilarian
16:40 – 16:55 Dr. Ioan Ranca – Alexandru Papiu Ilarian în zilele premergătoare Adunării Naționale de la Blaj, 1848
16:55 – 17:10 Dr. Bucin Cornelia – Alexandru Papiu Ilarian—despre limbă și identitate
17:10 – 17:25 Prof. Alexandru Ciubâcă – Alexandru Papiu Ilarian, deschizător de drumuri în învățământul superior și în arhivistica din România
17:25 – 17:40 Profesor drd. Simion Bui – Din istoria Colegiului Alexandru Papiu Ilarian, omagiu adus marelui patriot
17:40 Închiderea conferinței— Servirea cinei

În cadrul evenimentului este organizată
Expoziția de carte Alexandru Papiu Ilarian, la căminul cultural din comuna Papiu Ilarian
Expoziție personală filatelică Petru Nemes
Eveniment realizat prin proiect susținut de Consiliul Județean Mureș
Moderatorii evenimentului: profesorii Petru Nemes și Nicolae Ploeșteanu

Daniel-Mihail SANDRU
sursa: https://www.linkedin.com/pulse/20-octombrie-2017-simpozionul-na%C8%9Bional-papiu-ani-de-la-mihai-sandru

Înapoi
alte imagini: 1, Biblioteca Județeană Mureș Simpozionul național Alexandru Papiu Ilarian –
190 ani de la naștere, 140 de la încetarea din viață
2, Biblioteca Județeană Mureș Simpozionul național Alexandru Papiu Ilarian –
190 ani de la naștere, 140 de la încetarea din viață
3, Biblioteca Județeană Mureș Simpozionul național Alexandru Papiu Ilarian –
190 ani de la naștere, 140 de la încetarea din viață
4. Biblioteca Județeană Mureș Simpozionul național Alexandru Papiu Ilarian –
190 ani de la naștere, 140 de la încetarea din viață
Începutul paginii

9 noiembrie 2017

Manifestarea Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare
Aspect de la manifestare
AfișulBiblioteca Județeană Mureș Afișul
Afișul

Simpozionul Național
„Valorificarea patrimoniului cultural - istoric transilvănean în opera lui Vasile Netea”
(1912 - 1989)

Aula Bibliotecii Județene Mureș a găzduit joi, 9 noiembrie, în prezența directorului instituției, dr. Monica Avram, Simpozionul Național cu tema: Valorificarea patrimoniului cultural - istoric transilvănean în opera lui Vasile Netea (1912 - 1989), manifestare dedicată vieții și bogatei activități a scriitorului, istoricului, publicistului mureșean, autor al unor prodigioase studii și cercetări având ca temă fundamentală Transilvania, pe ale cărei valori și simboluri le pune în valoare ca elemente fundamentale circumscrise spiritualității românești, în ansamblul ei.

De altfel - sublinia în cuvântul său președintele ASTREI mureșene, scriitorul și publicistul Lazăr Lădariu - „mesajul" lui Vasile Netea, ceea ce, îndeobște, numim generic „transilvanismul" lui, își păstrează și își accentuează valabilitatea „într-un timp cu atâția falsificatori ai istoriei Ardealului", când nevoia de modele se impune mai mult ca oricând, dovadă incontestabilă că „rădăcina adâncă a Neamului, din ogorul românității, poate fi, uneori, răsucită, dar nu și ruptă".

Organizată la inițiativa directorului Fundației Culturale „Vasile Netea", profesorul Dimitrie Poptămaș, manifestarea de joi a reunit, în Aula Bibliotecii, universitari istorici și istoriografi, scriitori, publiciști, comunicările - diverse ca tematică și unghiuri de abordare - având ca numitor comun evidențierea a ceea ce dr. Valentin Marica numea generic „esența transilvanității", regăsibilă în plan tridimensional, în opera cărturarului evocat: credință, creație, mântuire prin sacrificiu.

Prof. univ. dr. Vasile Dobrescu, de la Universitatea „Petru Maior" (UPM) din Târgu-Mureș, s-a aplecat asupra lucrării lui Vasile Netea, Istoria Memorandului românilor din Transilvania și Banat (1947), evidențiind, printre altele, eforturile autorului de a ordona, prelucra și sintetiza ideile și informațiile furnizate de istoricii dinaintea lui, reușind să elaboreze o cercetare aplicată, coerentă și fundamentată despre Memorandul românilor transilvăneni (1892), despre autorii acestuia și ecourile procesului memorandiștilor, în contextul geopolitic european al vremii.

Autor al primului studiu monografic privind viața și activitatea cărturarului mureșean - Vasile Netea, căr-turarul din Deda Mureșului (2003, reeditare în 2004) -, dr. Florin Bengean a subliniat, în intervenția sa, ideea de unitate națională a românilor, concept în jurul căruia gravitează și spre care converg toate scrierile lui Vasile Netea, temă dezvoltată, aprofundată și argumentată de venerabilul profesor toplițean Ilie Șandru, în comunicarea domniei sale privind aspecte ale activității „Ligii Culturale" pentru apărarea ființei naționale a românilor transilvăneni.

Prezența de peste 40 de ani în presa mureșeană și transilvană a lui Vasile Netea a fost analizată de prof. univ. dr. Cornel Sigmirean (UPM Târgu-Mureș), universitarul evidențiind unitatea în diversitate a chestiunilor abordate de ziaristul Vasile Netea, cuprinzând, în principal, momente esențiale în devenirea noastră istorică și figuri emblematice ale spiritualității transilvane, precum: Petru Maior, Al. Papiu Ilarian, Gheorghe Șincai.

Se cuvine, în acest punct, să reamintim că, prin strădaniile prof. Dimitrie Poptămaș, au fost puse în circulație publică cele cinci volume de publicistică ale lui Vasile Netea (Editura Universității „Petru Maior), alte cinci volume de studii istorice și literare urmând a fi scoase de sub tipar în viitorul apropiat.

Despre o „reeditare necesară" a vorbit, în context, și publicistul Ilarie Opriș, cu referire la volumul Vrednicii mureșene - Realizări românești în județul Mureș 1920 - 1940 al regretatului dr. Eugen Nicoară (1893 - 1985), fost președinte al Despărțământului Reghin al ASTREI.

În fine, dar nu în ultimul rând, se cuvine menționat faptul că, după cum afirma dr. Monica Avram -, „tot ce a agonisit Vasile Netea într-o viață de om" - manuscrise, corespondență, note, însemnări, într-un cuvânt - toată arhiva Netea se află într-un spațiu anume amenajat la Biblioteca Județeană Mureș și stă la dispoziția tuturor celor care doresc să-i cunoască opera, constituind o sursă bibliografică inepuizabilă pentru studii și cercetări științifice, lucrări de masterat și doctorat.

Ileana Sandu
sursa: http://www.cuvantul-liber.ro/news/100361/61/Vasile-Netea-sau-esen-a-transilvanita-ii

 

 

Înapoi
alte imagini: 1, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. 2, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. 3, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. 4, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. 5, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. 6, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. 7, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. 8. Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare.
Începutul paginii

21 noiembrie 2017

Manifestarea Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare.
În imagine de la stânga: Liliana Moldovan, Valentin Marica și Monica Avram.
Aspect de la manifestare

Dublă lansare de carte și o expoziție de pictură:
Liliana Moldovan și Kelemen Attila

Marți, 21 noiembrie 2017, a avut loc la „Secția American Corner”, a Bibliotecii Județene Mureș lansarea cărților Lilianei Moldovan: „Convorbiri sub aura speranței: interviuri cu persoane cu deficiențe de vedere și de mobilitate” și „O lume ca o declarație de dragoste: Exerciții lirice”.

„Convorbiri sub aura speranței”, a apărut în acest an la editura Ecou Transilvan și este al cincilea volum de interviuri scris de Liliana Moldovan iar „O lume ca o declarație de dragoste”, reprezintă debutul autoarei în poezie și este o culegere de versuri ilustrate de Kelemen Attila. E important să reținem că o parte din ilustrațiile din carte au fost transpuse în tablouri și incluse în expoziția de pictură a d-lui Kelemen Attila. Prezentarea celor două cărți a fost realizată în fața unui public numeros, de către poetul și jurnalistul Valentin Marica iar moderatoarea evenimentului a fost directoarea Bibliotecii Județene Mureș, dr. Monica Avram.

Expoziția cu picturile lui Kelemen Attila va fi deschisă. până în data de 14 decembrie 2017, la „Secția American Corner”, pe Strada Primăriei, nr. 2 (fostul Hotel Parc).

Cărți de suflet și simțire

LILIANA MOLDOVAN este un nume care se afirmă tot mai mult în poezia mureșeană, ca și în proza de substanță pe care o scrie cu fiecare nouă apariție a cărților sale. De această dată ea ne-a surprins cu două cărți diferite ca gen, una de poezie și alta de interviuri, lansarea lor făcându-se la data de 21.11. 2017 în cadrul Bibliotecii Județene Mureș, în prezența unui numeros public, prieteni ai poeziei, și mulți prieteni de suflet ai Domniei sale. Prezentarea cărților și a autoarei a fost făcută de domnul VALENTIN MARICA și de MONICA AVRAM, directoarea bibliotecii.

În referire la volumul de interviuri ,,Convorbiri sub aura speranței", domnul Valentin Marica a subliniat că acesta este cel de-al patrulea volum de interviuri realizat cu persoane cu dizabilități, de această dată fiind vorba de cele cu deficiențe de vedere și de mobilitate.

Interviurile s-au transformat în ,,adevărate povești ai unor eroi ieșiți din labirintul unor neputințe", dar care prin dorință și perseverență, au urcat ,,muntele izbânzii" transformându-și viața într-o normalitate acceptabilă.

Dramatismul poveștilor se transformă în final într-un succes al vieții acolo unde neputința își află leacul vindecător: atunci când intervievatul își găsește utilitatea în viața publică, socială, afectivă.

Poveștile sunt emoționante, autorii lor sunt printre noi, cunoscuți, știuți, apreciați pentru ceea ce fac, pentru tăria lor de caracter, pentru voința de a nu accepta înfrângerea. În multe cazuri, noi, cei normali, suntem mai orbi decât ei, nevăzând frumosul acolo unde ei îl văd cu ochii sufletului, ei simțind bunătatea și iubirea acolo unde noi simțim doar ura, urâțenia și câte altele.

Cartea de debut în poezie, ,,O lume ca o declarație de dragoste" a fost bine apreciată de domnul Valentin Marica, ea fiind o carte scrisă cu multă simțire, cu smerenie, cu fior liric, poeziile semănând a fi mici eseuri, foarte promițătoare pentru acest gen, care cu siguranță că vor avea mare succes la cititori.

„Diploma de Suflet" primită din partea Ligii Scriitorilor Români - filiala Mureș, ca semn de apreciere a activității în plan literar (10 volume până acum), frumoasele buchete de flori primite din partea multor prieteni prezenți la această manifestare, aplauzele, poeziile cu care ne-a delectat autoarea, au dat o notă aparte, de intimitate, de căldură sufletească acestei foarte frumoase seri de toamnă târzie, într-un oraș zgribulit de frig, aflat de-acum sub asaltul primilor fulgi de nea, care anunță iarna ce va să vină cât de curând.

Mircea Dorin Istrate
sursa: Cuvântul liber din 23-11-2017

Înapoi
alte imagini: 1, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare.
În imagine se la stânga: Monica Avram, Kelemen Attila și Liliana Moldovan
2, Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare. Vorbește Mircea Dorin Istrate. 3. Biblioteca Județeană Mureș Aspect de la manifestare.
Începutul paginii

18 decembrie 2017

Biblioteca Județeană Mureș Afișul
Afișul

Lansare de carte

Dr. Sorin Blaga - Corporate Social Responsability From a Roumanian Perspective

Prezintă dr. Mihaela Daciana Boloș.

 

 

 

 

 

 


©2017 Biblioteca Județeană Mureș - Maros Megyei Könyvtár