Secția de artă

L, Mi, V: 8:00-15:00 / Ma, J: 13:00-20:00

Situarea secției de Artă a Bibliotecii Județene

Situată în incinta fostului Hotel „PARC” (strada Primăriei, nr. 2), Secția de Artă a Bibliotecii Județene Mureș se află sub emanația unui trecut prin excelență cultural.

Cititorii găsesc la secție, pe lângă cărțile de specialitate din domeniile esteticii, artei plastice, muzicii și teatrologiei, albume, dicționare, lexicoane și partituri, cu posibilitate de împrumut la domiciliu. Dicționarele și lexicoanele sunt în limbile română, maghiară, engleză și franceză.

O bogată colecție de materiale audio

Unul dintre aspectele care individualizează Secția de Artă îl constituie bogata colecție de înregistrări, pe o gamă largă de suporturi audio, care poate fi audiată prin intermediul unei aparaturi moderne.

Vasta colecție de carte și discuri, casete, benzi magnetice, CD-uri, vinyl, poate satisface exigențele unui public larg, de la iubitorii de artă și muzică dornici să își lărgească orizontul cultural până la specialiștii în domeniu, care pot efectua aici documentări pentru studii aprofundate.

Catalog analitic pe subiecte din domeniile:

Pictura

Sculptura

Grafica

Istoria artei

Dictionare de arta

Studiu si istoria muzicii

Auditii

Vizionari de filme

Documentare de artă

În oferta de carte a Secției de Artă se numără câteva titluri aparte, printre care: „Hronicul muzicii românești”, două volume (facsimil și transcrieri) „Codex Caioni”, o culegere în notație de tabulatură pentru orgă, din secolul XVII, ce face parte din colecția „Musicalia Danubiana”, tratate de „Teoria muzicii”, „Armonie”, „Contrapunct”, „Folclor muzical”, „Istoria muzicii universale”, monografii ale compozitorilor, interpreților, studii critice, cronici, folclor, albume de pictură universală și autohtonă – sunt doar câteva titluri solicitate în mod frecvent de cititori.

În cadrul colecției de discuri, Secția de Artă deține, printre altele, înregistrări rare, aparținând unor ediții restrânse din Fonoteca de Aur a Institutului de Cercetări Etnologice și Dialectologice sau a Societății Compozitorilor Români.

Preocuparea pentru formarea și întreținerea apetitului muzical al publicului tânăr mureșean constituie o altă caracteristică a Secției de Artă, materializându-se prin organizarea unor manifestări sub formă de audiții pe tematici diverse, medalioane muzicale, expoziții de pictură, expoziții tematice.

### TEXTUL ASTA TREBUIE SCOS?

Printre discurile-document, considerate adevarate „bijuterii muzicale”, iubitorii de folclor se pot delecta cu înregistrările sub titlul „Tarafuri tradiționale românesti” din zona Bucovinei, a Câmpiei Transilvane sau din Ilfov-Vlasca-Teleorman.

Aceste înregistrări contin jocuri populare culese din perioada interbelică și pâna în anul 1956. Ultimul disc include și cântece epice, cântece de nuntă, melodii de joc, cântece de dragoste.

Iubitorii de muzică clasică pot alege colecțiile Mozart – Simfoniile complete cu Orchestra Filarmonicii italiene, Concertele pentru pian interpretate de Camerata Academica din Salzburg, sau Beethoven – concerte cu Orchestra Simfonică din Berlin.

Cei care îndrăgesc opera pot asculta voci celebre în operele lui Verdi, Puccini, Bizet s.a. Corul Madrigal este prezent în colecția de CD-uri cu piese renascentiste, colinde și piese ale compozitorilor români înaintași.

Secția de Artă detine înregistrări deosebite cu interpreti de mare valoare, ca Dinu Lipatti – Preludii și Corale de Bach, David Oistrah, vioară – Mozart, Emil Gilels, pian – Beethoven, sau Yehudi Menuhin, vioară – Enescu. Pe de altă parte, pretențiile diverse ale publicului auditor pot fi satisfăcute pâna la înregistrări mai putin obișnuite, cum ar fi triluri de păsări sau sunete ale animalelor marine.

Concomitent cu evoluția tehnologiei moderne, Secția de Artă îsi îmbogătește fondul muzical cu o colectie de CD-uri clasificate pe forme și genuri muzicale. Aceste înregistrări de înaltă calitate provin atât de la case de discuri autohtone, cât și din străinatate.

Preocuparea pentru formarea și întretinerea apetitului muzical al publicului tânăr mureșean constituie o altă caracteristică a Sectiei de Artă, materializându-se prin organizarea unor manifestări sub forma de audiții pe tematici diverse, medalioane muzicale, expoziții de pictură, expoziții tematice.

Acestea ar fi doar câteva repere strict informative pentru publicul târgumureșean, care doreste să patrundă în fascinanta lume a muzicii și artei în general.

Instrumente de informare

Dintre serviciile pe care noi vi le asigurăm gratuit

Accesul la raft se face pe baza permisului de intrare eliberat la înscrierea ca utilizator al bibliotecii. Permisul este valabil pe o perioadă de 5 ani, cu condiția să fie vizat anual și este netransmisibil.

Activitatea în cadrul secției se desfășoară pe baza regulamentului intern de funcționare.

Serviciile sunt asigurate de bibliotecarii secției, amabili și dedicați meseriei lor.